Marka tescili için başvuru süreci farklı aşamalardan oluşmaktadır. Öncelikle marka tescili için marka araştırması yapılmalıdır. Marka araştırması, marka tescil başvurusundan önceki bir çalışmadır. Aynı ya da benzer isimli marka olup olmadığı araştırılır. Bu araştırmada marka sınıfları içerisine de bakılmalıdır. Marka araştırması sonrası marka başvurusu yapılır. Marka başvurusu sırasında Türk Patent ve Marka Kurumu’nun istediği evraklar, eksiksiz şekilde online sisteme yüklenmelidir. Bu aşamada marka vekilleri ile çalışılması, marka tescil başvurusu sürecinin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.
Marka tescil başvurusu sonrası Türk Patent ve Marka Kurumu, başvuruyu inceler. Başvuru şekil incelemesinden sonra ise benzerlik incelemesine alınır. Her iki inceleme aşamasından geçtikten sonra marka, resmî marka bülteninde yayımlanır. Bu süreç, markaya karşı itirazların olabileceği bir süreçtir. Bu aşamada itiraz gelmediği durumlarda marka tescili aşamasına geçilir. Marka tescili için belirlenen harç ödemesi yapıldıktan sonra marka tescil başvurusu başarılı bir şekilde tamamlanmış olur. Marka başvurusu sahibine firma tescili olduğunu belirten marka tescili verilir. Ek olarak marka, sicile kaydedilir.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Marka tescil başvurusu için başvuru yapılacak olan marka sahibinin bilgileri gerekmektedir. Marka tescil başvurusu, marka vekilleri aracılığı ile de yapılabilir. Şirket ya da şahıs olarak yapılan marka tescili başvurularında başvuru formu eksiksiz doldurulmalıdır. Marka örneği, marka tescili alınmak istenen mal ya da hizmet listesi, ortaklık durumu varsa bu durum için şartname, başvuru harcının ödendiğini gösteren dekont, rüçhan hakkı talebi varsa rüçhan hakkı talebi harcının ödendiğini gösteren dekont gerekmektedir. Marka isim patenti için marka isminde Latin harfleri dışında farklı harfler kullanıldıysa, kullanılan bu harflerin Latin alfabesindeki karşılığının da gösterilmesi gerekmektedir.
Marka tescil başvurusu, istenilen evraklar ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan bir başvurudur. Marka tescili işlemleri tamamlandıktan sonra verilen marka tescil belgesinin koruma sağlama süresi 10 yıldır. 10 yılın sonunda markanın isim hakkı tekrardan yenilenmelidir. 10 yılın sonunda marka tescili yenilenmediği taktirde koruma süresi devam etmez. Marka tescili yenilemek için yenileme başvurusu yapılmalı ve harç ödemesi gerçekleştirilmelidir.
İsim patenti almak isteyen firmalar için öncelikle marka tescil başvurusu yapılmalıdır. Marka tescil başvurusu ise Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmaktadır. Türk Patent ve Marka Kurumu; marka tescil işlemlerini, ürün patentlerini, coğrafi işaretleri, tasarımları vb. hakların korunmasını sağlayan bir kurumdur. Lisans anlaşmaları da yine Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılmaktadır. Kısaca fikri ürün ve hizmetlerin, yeniliklerin, sınai mülkiyet haklarının kanunen korunmasını sağlar. Marka tescil başvurusu, marka tescili yenileme, logo tecil işlemleri gibi işlemler Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden gerçekleştirilir.
Marka tescil başvurusu süreçlerinde, sürecin sağlıklı ilerlemesi için marka vekilleri ile çalışmanız daha faydalı olacaktır. Aksi halde, marka tescil başvurusu süreçlerinde yapılan bir yanlış, başvuru iptaline neden olabilir. Marka tescil başvurusu öncesi marka araştırma süreci ile başlar. Marka sınıfları içerisinde araştırma yapmak gerekmektedir. Hizmet ve ürün sınıfları olarak iki tür sınıf bulunmaktadır. Bu sınıflar içerisinden ürünün ya da hizmetin sınıfı belirlenmelidir. Marka tescil başvurusu, mevcutta kullanılmayan bir marka için de yapılabilmektedir ancak marka tescili sonrasında başvuru yapılan markanın 5 yıl içerisinde kullanılması gerekmektedir. Aksi halde 5 yıl içinde kullanılmaya marka tescili için iptal kararı çıkar. Tescil, patent gibi çalışmaların tümü, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılmaktadır.